Az algákat könnyedén beépíthetjük
a mindennapi étrendünkbe. Nem kell túlbonyolítani, exotikus és
"extra" fogásokat kitalálni, csak azért, hogy algát együnk. Így
sokkal nehezebb megkedvelni és megkedveltetni őket. Próbálkozzunk hagyományos
és egyszerű ételekkel.
Mivel az algák
koncentrált formában tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat, nem kell
túlzásokba esni. Az algákat bemutató videókban is említem, hogy a napi ajánlott
adag egy főre 5 gramm szárított alga. Ezt lehetőség szerint ne lépjük túl.
Áztatás hatására tízszeresükre duzzadnak, ezért az 5 gr szárított Wakame nyersen 50 gr
"szottyadt salátalevélnek" tűnhet, amit egymagunk lehet, hogy
sokallunk így egyszerre. Viszont indulásként egy 4 fős családnak pürébe
turmixolva tökéletes.
Tippek:
1. Kezdjük apránként.
Például belefőzünk egy bélyeg méretű Wakamét vagy Kombut a rizsbe.
2. Feldolgozott (főtt,
sűlt) állapotban használjuk őket először. Több típus, mint a Wakame és a Dulse
nyersen is fogyasztható, például salátákba. Akik még ismerkednek az algákkal, ezt a lépést későbbre
hagynám.
3. Ne essünk abba a
hibába, hogy első fellelkesülésünkben algát szórunk mindenbe, utána meg
elfeledkezünk róla hetekig. Így nem
fognak a hasznunkra válni és pozitív hatásukat (többek között
méregtelenítés) sem tudják kifejteni. A kulcs a rendszerességben és
mértékletességben lakozik. Erre megoldás, ha az alga kéznél van mint a fűszereink
és nem a szekrény utolsó sarkában.
4. Mit kezdjünk a
finnyás családtagokkal, gyerekekkel? Mindenek előtt a kedvenc ételeikbe tegyünk
algát kis mennyiségben. Néhány ötlet: pizzára, tészta/lasagna szószába, vega fasírtba,
krémlevesbe, főzelékbe, szendvicskrémbe belekeverve mint bármely más fűszernövény.
Ha szerettel és odaadással főzünk, nincs az az újdonság, amit ne fogadnának el szeretteink.
5. Az algák kiváló
természetes jódforrást jelentenek. Rendszeres fogyasztásukkal kiiktathatjuk a
jódozott sót az étrendünkből. Akik pajzsmirigy problémában szenvednek,
használat előtt biztos ami biztos kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése