2014. március 3., hétfő

Hasznos tanácsok kezdőknek


Az algákat könnyedén beépíthetjük a mindennapi étrendünkbe. Nem kell túlbonyolítani, exotikus és "extra" fogásokat kitalálni, csak azért, hogy algát együnk. Így sokkal nehezebb megkedvelni és megkedveltetni őket. Próbálkozzunk hagyományos és egyszerű ételekkel.


Mivel az algák koncentrált formában tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat, nem kell túlzásokba esni. Az algákat bemutató videókban is említem, hogy a napi ajánlott adag egy főre 5 gramm szárított alga. Ezt lehetőség szerint ne lépjük túl. Áztatás hatására tízszeresükre duzzadnak, ezért  az 5 gr szárított Wakame nyersen 50 gr "szottyadt salátalevélnek" tűnhet, amit egymagunk lehet, hogy sokallunk így egyszerre. Viszont indulásként egy 4 fős családnak pürébe turmixolva tökéletes.

Tippek:

1. Kezdjük apránként. Például belefőzünk egy bélyeg méretű Wakamét vagy Kombut a rizsbe.

2. Feldolgozott (főtt, sűlt) állapotban használjuk őket először. Több típus, mint a Wakame és a Dulse nyersen is fogyasztható, például salátákba. Akik még  ismerkednek az algákkal, ezt a lépést későbbre hagynám.

3. Ne essünk abba a hibába, hogy első fellelkesülésünkben algát szórunk mindenbe, utána meg elfeledkezünk róla hetekig. Így nem  fognak a hasznunkra válni és pozitív hatásukat (többek között méregtelenítés) sem tudják kifejteni. A kulcs a rendszerességben és mértékletességben lakozik. Erre megoldás, ha az alga kéznél van mint a fűszereink és nem a szekrény utolsó sarkában.

4. Mit kezdjünk a finnyás családtagokkal, gyerekekkel? Mindenek előtt a kedvenc ételeikbe tegyünk algát kis mennyiségben. Néhány ötlet: pizzára, tészta/lasagna szószába, vega fasírtba, krémlevesbe, főzelékbe, szendvicskrémbe belekeverve mint bármely más fűszernövény. Ha szerettel és odaadással főzünk, nincs az az újdonság, amit ne fogadnának el szeretteink.

5. Az algák kiváló természetes jódforrást jelentenek. Rendszeres fogyasztásukkal kiiktathatjuk a jódozott sót az étrendünkből. Akik pajzsmirigy problémában szenvednek, használat előtt biztos ami biztos kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Az algakonyha blogján olyan recepteket mutatok be, amik egyszerűek, gyorsak és finomak, hogy gond nélkül és örömmel vezethessétek be az algákat a mindennapi étrendbe. Főzésre fel!
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése